Thee Zoeten


Zoeten met Honing

 

Een kopje thee wordt magisch met een schepje honing, het liefst rechtstreeks van de imker. Het zoetmiddel is smaakvol, natuurlijk en heilzaam voor ons lichaam. 

 

Maar.....

 

Je thee op smaak brengen met bijenhoning is een stuk gezonder dan met suiker. Maar dan moet je de thee wel eerst even laten afkoelen. Want als honing boven de 40-45 graden verwarmd wordt, worden deze bijzondere enzymen vernietigd en gaan dus alle gezondheidsvoordelen verloren. Wacht daarom even tot je thee op drinktemperatuur of nog iets koeler is en roer dan pas een honingschep erdoorheen. Zo profiteer je optimaal van de gezonde eigenschappen in je thee!

 

In tegenstelling tot gewone suiker bevat bijenhoning veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, kalium en ijzer. Maar het grootste gezondheidsvoordeel zit ‘m in de speciale enzymen die door de bijen aan de honing zijn toegevoegd en een antibacteriële werking hebben. Dit zorgt ervoor dat wonden sneller genezen.

 

Wij hebben vele soorten honing in ons assortiment, maar de meest gebruikte honing om thee te zoeten is de Bloemenhoning of Donkere Bloemehoning.

Zoeten met Kandijsuiker

 

Kandijsuiker komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en wordt vooral gebruikt als zoetstof in thee of koffie. Je ziet de kandij ook wel terug op koeken, zoals de kandijkoek. Kandijsuiker wordt gemaakt door ruwe bietsuiker of rietsuiker te laten kristalliseren. Zo ontstaan er langzaam grote kristallen van suiker. Om deze reden wordt er ook wel over suikerkristallen gesproken wanneer het over kandijsuiker gaat.

 

Misschien ken je de stokjes met kandijsuiker wel die soms bij de thee worden geserveerd? De suikerkristallen kunnen ook ontstaan op houten stokjes of katoenen draden. Het proces om kristallen te laten groeien kan wel enkele weken duren en is een leuk experiment om zelf thuis uit te voeren.

 

Kandijsuiker is standaard een witte suiker, maar er bestaan ook donkere kandijsoorten. Om donkere kandij te krijgen wordt er een karameloplossing toegevoegd.