Gember
Gember is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij sterke, maar voor de liefhebbers aangename smaak. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant. Het is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld en staat ook in Nederland al eeuwen op het menu. De belangrijkste actieve ingrediënten in gember zijn de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol.
Is gember gezond?
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren. Niet voor niets is gember populair bij vrouwen die last hebben van overgangsklachten, reuma, menstruatieklachten en voor vrouwen die willen afvallen! Gember is een perfect ingrediënt wat je elke dag kan gebruiken als je gezond wilt leven.
Wanneer gember vermijden?
Gember kun je beter vermijden als je last hebt van galstenen aangezien het het maagzuurgehalte verhoogd. Ook als je een hartkwaal hebt moet je oppassen met gember aangezien het de hartslag kan verhogen. Omdat gember je lichaamstemperatuur omhoog brengt moet je het niet gebruiken wanneer je koorts hebt.
Verder is gember niet geschikt voor mensen die bloedverdunners gebruiken en voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.
Twijfel je of gember geschikt is voor jou? Neem dan altijd even contact op met je huisarts of specialist.
Gember Toepassing
- Stemgember, gember op siroop van geconcentreerd suikerwater
- Gemberbier, een lichte biersoort die met gember wordt gebrouwen
- Ginger ale, een frisdrank
- Gemberjam
- Gekonfijte gember: gesuikerd zacht gembersnoep.
- Ingelegde gember: gemberstukken in azijn.
- Gembersiroop
- Gemberthee
Gember is ook een onderdeel van het kerriemengsel.
Gember wordt in Nederland vooral gebruikt in taaitaai, koek en gebak, bijvoorbeeld in gemberkoek, ontbijtkoek en speculaas. In de Indonesische keuken wordt gember gebruikt in allerlei hartige gerechten, onder andere in de bij veel mensen geliefde gerechten babi ketjap en babi pang. Djahé is de Indonesische benaming voor gemalen gemberwortel.