Propolis


Propolis

Propolis wordt ook wel kithars genoemd en net zoals bij andere bijenproducten is het een samenspel van plantaardige en dierlijke componenten. De propolis heeft daarbij een vrij unieke samenstelling. Het bestaat uit een complexe mengeling van balsems, bijenwas, essentiele olien.

Daarnaast  worden door de bijen nog toegevoegd: stuifmeel, aromatische zuren, phytoniciden, flavonoïden en een hoog gehalte aan vitamines A, B, C en E en mineralen.

Wat is het nut van propolis?

Bomen gebruiken de harshoudende vloeistof, deze vormen de basis voor wondheling, ontsmetting en bescherming van schors en bloemknoppen. Bijen bewerken het plantaardige product, voegen eigen stoffen toe en gebruiken het eindproduct, de propolis, voor hun gezondheid. Het beschermt hun vochtige, warme, dichtbevolkte milieu tegen schimmels, ziekten en virussen.

Voor ons is het een nuttig, natuurlijk, middel voor behandeling van wond- en huidproblemen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het ook werkt ter verbetering van de algemene weerstand en positief inwerkt op de ingewanden.

Propolis is geen geneesmiddel, wel een nuttig hulpmiddel.

Hoe wordt propolis gemaakt?

De bijen verzamelen de grondstof op warme dagen, vanaf juni, en meestal tussen 10 en 16 uur omdat de harsen dan wat zachter zijn. Zij vinden dat op de schors, bladeren en knoppen van berk, populier, kastanje, wilg en naaldbomen. De bomen produceren die hars om zich te beschermen tegen schimmels en bacteriën. De bijen kauwen de plantaardige massa los en voegen via de kaakklieren een oplossend middel toe. Het los gewerkte product wordt dan met de voorpoten bewerkt. Via de midden poten geven de bijen het door naar achter, waar het wordt opgeslagen in de korfjes op de achterpoten. De bijen gebruiken propolis onder andere voor de bescherming van hun woning. Eenmaal in de kast wordt de propolis doorgegeven aan de verwerkende bijen. Deze kneden het goedje , mengen het met, bijenwas, gefermenteerde pollen. Uiteindelijk is de propolis geschikt voor  aanbrengen waar nodig in het huis van de bijen. Elk spleetje wordt systematisch gedicht, een kunstwerk op zich. De afgewerkte propolis is een kleverige massa, geelbruin tot roodbruin van kleur. Eenmaal uitgehard wordt het donkerder en vrij hard. Het heeft een aparte aangename geur en vrij dominante smaak.

Waarvoor dient propolis ?

Al bij de Egyptenaren, de Grieken, de Romeinen en de Inca’s werd propolis gebruikt voor wonden en als medicijn. De oude Egyptenaren gebruikten het als balsem bij mummificatie. De moderne geneeskunde heeft het product lange tijd genegeerd, maar recentere onderzoeken hebben aangetoond dat propolis wel degelijk bacteriostatisch en schimmelwerend werkt. Propolis wordt al eeuwen gebruikt door de mens. Het is dodelijk voor diverse bacteriën

Hoe gebruik je propolis?

Over de positieve werking bij wonden en diverse huidproblemen bestaat geen twijfel. Net zoals bij honing is het een bewezen effect  bij wondheling. Als onderdeel van hoestsiroop is het een alternatief voor andere hulpmiddelen. Het remt ontstekingsreacties, beperkt de groei van schimmels. Daarnaast beperkt het jeuk. Propolis is een uniek product van bijen.

     

    Propolis tinctuur op alcoholbasis 30%

    Propolis staat bekend om zijn ontstekingsremmende en bacterie- en schimmeldodende werking. De bijen maken propolis van harsen van de bomen. Zij gebruiken het om de kast mee dicht te kitten en ziekten uit de kast te houden. Propolis tinctuur op alcoholbasis is geschikt voor inwendig en uitwendig gebruik. Druppel het achter in de keel, spoel het door de mond of druppel het op eczeemplekken op de huid.

     

    • 3 tot 4 keer 15 druppels per dag, gedurende 1 maand (Dagelijkse aanbevolen portie niet overschrijden)
    • Inwendig gebruik: Voeg de druppels toe aan water, yoghurt,…
    • Uitwendig gebruik: Druppelen op de te behandelen plaats.

     

    Let op! Bij twijfel vraag altijd eerst jouw eigen huisarts naar het gebruik. Raadpleeg een arts indien er ongewenste bijwerkingen ontstaan.

     

    Ingrediënten: alcohol 70%, propolis 30%.