Slaap lekker lieve Elay

Afgelopen week hebben we onze Siberische Husky Elay moeten laten inslapen. Het was heel zwaar en heftig, maar ik wil het er toch graag even over hebben op mijn blog. Elay kwam namelijk regelmatig voor in artikels en video’s. 

Elay zou in mei 9 jaar zijn geworden. Helaas is ze een tijdje terug flink ziek geworden. We merkten dat ze vaak iets begon op te hoesten, en ze had weinig energie. We belden de dierenarts, die langskwam. Het zou een longontsteking kunnen zijn. We kregen antibiotica mee die we Elay moesten geven.

Voor de zekerheid werden er later ook nog onderzoeken gedaan. Helaas waren de uitslagen daarvan niet zo fijn. We kwamen er namelijk achter dat Elay kankercellen in een long had.

Elay kreeg medicijnen. Eerst een spuit, vervolgens kregen we tabletten die we haar zelf moesten geven. We merkten dat ze hier goed op reageerde, want ze was weer iets meer zichzelf.

Helaas ging het toch steeds slechter. Rond de feestdagen at ze bijna niks meer, en viel ontzettend veel af. Een tijdje later at ze gelukkig wel weer, en vaak nog veel ook.
We merkten ook duidelijk dat ze steeds minder energie had. ’s Avonds, tijdens het wandelen met Elay en Ivy, merkte je dat Elay nog maar steeds kleinere rondjes aankon.

De afgelopen paar weken kon je haar eigenlijk echt zien verslechteren. Elay en Ivy mogen ook altijd lekker bij ons op de bank komen liggen, maar Elay kon zelfs niet meer de bank op springen. Dan moesten we haar al helpen.

En in haar allerlaatste week, afgelopen week, kon ze echt niet veel meer. Ze kon zelfs niet meer opstaan, wanneer ze had gelegen. We moesten haar iedere keer helpen opstaan. Dat was ook erg heftig. Afgelopen week takelde ze met de dag af.
Op een dag afgelopen week was het zo ver. Elay kon niet meer. Elay was op. Ze kon echt niet meer opstaan. Ze kon alleen nog maar liggen. Een dag later hebben we haar laten inslapen. Ze heeft die hele periode erg veel wilskracht gehad, en heeft gevochten. Maar het was zo ver. Ze was op.

Het was, en is, een moeilijke periode. Onze honden zijn niet gewoon honden, het zijn echte gezinsleden. Het gemis is erg groot.

Het laten inslapen was een erg zware beslissing en wanneer het moment daar was, was het ook erg heftig. Maar het was beter zo. Ze was echt helemaal op, en heeft lang gevochten.

Het schrijven van dit artikel is zelfs moeilijk. Maar ik wilde dit toch doen, omdat jullie Elay regelmatig langs zagen komen in artikels en video’s.

Lieve Elay, slaap lekker.

 

2 Comments

 1. Jessica J.

  15 februari 2018 at 09:20

  Oh nee. 🙁 Innige deelneming, Kim. De hond van mijn schoonouders moest vorige week ook worden ingeslapen. Ze was 14 jaar en helemaal op…

  1. Kim

   19 februari 2018 at 17:28

   Lief, dankjewel! En voor jou ook sterkte met de hond van je schoonouders. Is toch altijd vervelend nieuws.

Leave a Reply